Frida med hjerte for jobben

Prosessoperatør Frida Angelica Nilsen stortrives med jobben hos Norges største fjernvarmeprodusent.

Ung kvinne som jobber i kontrollrom

Publisert:

Sist endret:

I kontrollrommet på avfallsforbrenningsanlegget til Hafslund Oslo Celsio på Klemetsrud, er hun stort sett eneste kvinne på jobb. Hun skulle gjerne hatt flere kvinnelige kollegaer, men det er ikke det viktigste for Frida. Det viktigste er å gjøre jobben skikkelig.

– Jeg har alltid likt å utfordre meg selv og gjøre ting litt annerledes. Det har ofte ført meg til mannsdominerte steder, sier Frida, som blant annet har bakgrunn fra oppdrettsnæringen.

– Folk som møter meg på fritiden, ser meg nok ikke for seg i gult industrivern-arbeidstøy. Jeg har langt, blondt hår og liker å pynte meg med lakkede negler og sminke. Tidligere har jeg opplevd å bli forhåndsdømt på grunn av utseendet. Her i Celsio dømmer gutta deg imidlertid for jobben du gjør, ikke hvordan du ser ut. Det er klart det kan være en tøff tone fra tid til annen, og helt i starten følte jeg at jeg måtte bevise litt mer at jeg duger i jobben. Men så snart kollegene så at jeg visste hva jeg drev med og kunne bidra positivt til teamet, ble jeg heiet frem. Og det har jeg blitt siden. 

Frida Angelica Nilsen, prosessoperatør i Celsio

Jobben vi gjør er viktig for byen, arbeidsmiljøet er fantastisk og lønna er god.

Frida Angelica Nilsen, prosessoperatør

Fra skolebenken

Prosessoperatøren har en solid bakgrunn. Ved Universitetet i Tromsø skrev hun en bacheloroppgave i internasjonale studier hvor hun fordypet seg i beredskap og sikkerhet. Og selv om det ikke er så vanlig at folk går videre fra den utdanningen til å ta fagbrev i kjemiprosess, synes Frida at kombinasjonen egner seg svært godt for å jobbe med samfunnssikkerhet, slik hun gjør nå.

– Vi prosessoperatører har ansvar for å påse at alt går som det skal i det enorme Celsio-maskineriet som omfatter avfallsforbrenning ved våre to anlegg på Klemetsrud og Haraldrud, varmeproduksjon ved tolv andre energisentraler rundt om i Oslo og sirkulasjon av 30 millioner liter varmt vann i vårt 700 kilometer lange fjernvarmenett, forteller hun.

Dermed sikrer Frida og kollegene hennes at de mange tusen fjernvarmekundene – blant annet mange samfunnskritiske institusjoner som sykehus og skoler, og viktige næringslivsaktører – får den oppvarmingen de trenger.

– Vi dekker faktisk 28 prosent av Oslos varmebehov, så jeg kjenner på det ansvaret vi har. Vi hadde 99,99 prosent oppetid i fjor, og de få avvikene vi har, løser vi raskt, så jeg er veldig stolt av den jobben vi gjør, sier Frida.

Administrerende direktør Knut Inderhaug i Celsio understreker at prosessoperatørene gjør en svært viktig jobb.

– Celsio er en del av den kritiske infrastrukturen i Oslo og forsyner et stort antall samfunnskritiske virksomheter med oppvarming og kjøling. Det er derfor ekstremt viktig at vi har en avdeling med kompetente prosessoperatører som er på jobb 24/7 og påser at produksjonen vår går som den skal og at kundene våre får all den gode sirkulærenergien de skal ha, sier han.

Klemetsrud-anlegget
Frida har arbeidsplassen sin på Klemetsrud i Oslo, hvor blant annet avfallsforbrenning bidrar til å varme opp store deler av Oslos bygninger.

Anbefaler yrket til andre jenter

Frida håper flere jenter som har lyst til å gjøre noe litt utradisjonelt, vil søke seg til kjemiprosess-faget og prosessoperatør-jobb hos Celsio.

– Dette er kanskje ikke for alle, men jeg er sikker på at det er mange jenter der ute som hadde trivdes her, men som aldri har tenkt tanken. Jobben vi gjør er viktig for byen, arbeidsmiljøet er fantastisk og lønna er god. Jeg tror også det bare blir større behov for det arbeidet vi gjør, fremover. Dette er en jobb å bli værende i, sier hun.

Også Celsio-sjefen, Knut, ønsker seg flere kvinnelige ansatte i kontrollrommet.

– Jeg hadde veldig gjerne sett at kvinneandelen på kontrollrommet og generelt i driftsorganisasjonen vår var mye høyere. Dette er noe vi jobber for. Heldigvis har vi kjønnsbalanse i den administrative delen av selskapet, både på medarbeider- og ledernivå, og spesielt er jeg fornøyd med at damene er i flertall i toppledergruppen, forteller han.