Fem tips for å bruke mindre energi

Har du lyst til å redusere energiforbruket ditt? Teknisk rådgiver i Celsio gir deg fem gode råd.

Barn som leker inne

Publisert:

Sist endret:

Reduser energiforbruket ditt

Å spare energi er bra for miljøet, men også lommeboka, noe som er spesielt viktig for mange i tiden vi er inne i.

– På grunn av de høye energiprisene, er mange ekstra opptatt av å ha god oversikt over eget forbruk, sier Jarle Nedreberg, teknisk rådgiver i Celsio.

Nå ønsker mange å kutte forbruket sitt, både på kort og lang sikt. Lenger ned i saken deler Jarle fem tips til hvordan du bør gå frem.

De største energipostene

Oppvarming og varmtvann er de to største energipostene i en bolig. I et kaldt land som Norge er det naturlig at vi bruker mye energi på oppvarming, mener Jarle.

– Faktisk går så mye som 50 til 70 prosent av energiforbruket vårt til dette formålet. I tillegg så bruker vi mye energi på varmtvann til oppvask, klesvask, dusj og badekar.

Voksen og barn, bare føtter på varmt gulvFasade boliger, bymiljø
Restavfallet ditt har en dirkete kobling til et sirkulært energisystem som forsyner boliger og næringsbygg med varme.

Dette påvirker energiforbruket

Hvor mye energi vi bruker, varierer. For eksempel vil en som bor i en eldre bolig, vanligvis ha høyere oppvarmingskostnader enn en beboer i en nyere bolig.

– Varmetapet gjennom vegger og tak i eldre boliger er ofte mange ganger høyere enn i nyere boliger. I nye boliger er det krav om 25 cm isolasjon i yttervegger, og 30 til 35 cm i tak. Hus som er bygd før 1980, kan ha så lite som 10 cm veggisolasjon. Eldre hus er ofte enda dårligere isolert, forklarer Jarle.

– Bor du i leilighet eller rekkehus får du litt drahjelp fra naboene, i motsetning til om du bor i en enebolig. Hvor i landet du bor har også betydning, legger han til.

Portrett innendørs av Jarle Nedreberg

Varmetapet gjennom vegger og tak i eldre boliger er ofte mange ganger høyere enn i nyere boliger.

Jarle Nedreberg, teknisk rådgiver i Celsio

Her er Jarles fem tips til hvordan du reduserer energiforbruket hjemme:

  1. Bli bevisst ditt fjernvarmeforbruk. Det vi bruker mest energi på i en bolig, er oppvarming og varmt vann. Derfor er det viktig å følge nøye med på dette forbruket, og sammenligne med tidligere perioder. Informasjon om fjernvarmeforbruket ditt finner du både på fakturaen fra oss og på Min side. Bor du i borettslag eller sameie, anbefaler vi at du tar kontakt med styret der du bor. For å kunne se forbruket ditt, må borettslaget/sameiet ha individuelle målere.

  2. Spar varmtvann. Dusjing og spesielt karbad er energiverstinger. Det lønner seg derfor å droppe karbad, og å vurdere hvor ofte du må dusje. Du kan også spare varmtvann ved å skru ned temperaturen og redusere tiden i dusjen, for eksempel ved å skru av vannet mens du såper deg inn. Installer gjerne sparedusj og sparedyser på servantene, eller la være å skru kranen på fullt.

  3. Sjekk at termostatene på radiatorer og gulvvarme fungerer, og styr varmebruken automatisk hvis du kan. Følg med på temperaturen i alle rom, og let etter energityver. Smarte varmestyringssystemer reduserer varmebruk og effekttopper. Slike systemer er tilgjengelige for radiatorer og vannbåren gulvvarme, og kan benyttes både i boliger og næringsbygg.

    Tenk også gjennom: Må du varme opp alle rom? Det lønner seg å senke innetemperaturen om natta og når det ikke er noen hjemme. Termometer i hvert rom gir en god oversikt.

  4. Isoler varmtvanns- og varmerørene. I mange borettslag og sameier er ikke de vannførende rørene og tilhørende komponenter til oppvarming og varmt vann godt nok isolert. Dette kan føre til store varmetap. Å forbedre rørisolasjonen kan være et rimelig tiltak som gir store besparelser.

  5. Sjekk aktuelle støtteordninger. Enova har mange støtteordninger for energisparende tiltak. Se Enovas nettsider for mer informasjon.

Lurer du på hvordan du kan redusere energiforbruket ditt?

Bor du i et borettslag eller sameie som bruker fjernvarme, eller har ansvar for fjernvarmen i et næringsbygg, kan du gjerne ta direkte kontakt med Jarle på e-post eller telefon: 482 37 175.

Kontakt gjerne vår kundeservice, om du bor i enebolig eller rekkehus.